De manier waarop artsen digitaal overleg voeren is niet onomstreden. Al in 2013 werd er gesignaleerd dat artsen via het populaire Whatsapp kennis en informatie uitwisselen. Vaak gevoelige patiënteninformatie die via een publiek platform werd gedeeld, zonder enige encryptie of beveiliging. Een onwenselijke situatie, zo oordeelde artsenorganisatie KNMG, al zagen ze wel de voordelen van direct digitaal overleg. 

De zorgsector zelf ontwikkelde daarom de app Siilo. Met betere beveiliging, specifieke mogelijkheden om foto's te anonimiseren en zonder centrale server. "Dat is precies waarom ons platform veiliger is dan bijvoorbeeld Whatsapp", legt Joost Bruggeman, medeoprichter van Siilo uit. Whatsapp voegde recent weliswaar encryptie toe, waardoor alleen de verzender en de ontvanger nog kunnen lezen wat er in de berichten staat. Daarmee is de veiligheid van het programma aanzienlijk verbeterd, maar volgens Bruggeman kan het nog beter.

"Siilo heeft niet alleen encryptie, maar berichten worden ook niet bewaard op een centrale server. Na ontvangst staan de berichten alleen nog op de telefoons van de verzender en de ontvanger. En dan ook alleen maar voor dertig dagen, daarna worden de berichten automatisch gewist", aldus Bruggeman.

Bovendien is het programma zelf ook nog beveiligd met pincode of vingerafdruk en kan iemand die de telefoon toevallig in handen krijgt, dus niet zomaar de app openen. Foto's worden op de telefoon versleuteld bewaard in een speciale fotokluis, persoonsgegevens kunnen worden geanonimiseerd en opvallende lichaamskenmerken zoals moedervlekken of tattoos worden weggepoetst. "Dat zijn wel zo'n beetje de opvallendste verschillen tussen Whatsapp en Siilo", aldus Bruggeman. 

Alles bij de bron; TrouwAbonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha