De Haagse Rekenkamer onderzocht de digitale veiligheid van het interne ict-netwerk van de gemeente Den Haag. Het rapporteerde 34 zwakke punten, waarvan vijftien een 'hoog tot zeer hoog risico' vormen voor de beveiliging van gevoelige informatie.

De onderzoekers konden zichzelf eenvoudig en zonder inloggegevens toegang verschaffen tot het interne netwerk op de gemeentecomputers. Volgens de Rekenkamer is het 'voor buitenstaanders zonder veel technische kennis' niet moeilijk het systeem binnen te dringen. Ook staat in het onderzoek dat standaardmedewerkers bij te veel vertrouwelijke informatie kunnen. Van meer dan 690.000 mensen konden de onderzoekers de persoonsgegevens (onder meer naam en Burgerservicenummer) bekijken en zelfs aanpassen of nieuw aanmaken.

Daarnaast waren verschillende gescande identiteitsbewijzen in het systeem te vinden. Voorzitter van de Haagse Rekenkamer Watze de Boer verduidelijkt het gevaar: 'Alles gaat tegenwoordig digitaal. Je kunt leningen aangaan en wat al niet meer.'

Alles bij de bron; Elsevier


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha