De privacy van internetgebruikers en mensen kan op een gigantische schaal worden geschonden omdat de opslag van data zo goedkoop is geworden, dat het goedkoper is om alle data te bewaren dan gegevens te verwijderen. 

Mikko Hypponen van F-Secure gaf tijdens de conferentie  Re:publica 2014 samen met David Hasselhoff een lezing over internetvrijheid en privacy. Internetgebruikers kunnen wel maatregelen nemen om hun privacy te beschermen liet Hypponen weten, zoals het gebruik van Tor, een VPN of het versleutelen van de harde schijf. "Maar deze technische maatregelen lossen echter niet de kern van het probleem op. Dat internet wordt gebruikt om ons dagelijks leven in de gaten te houden. En daarvoor is het nooit bedoeld." Omdat iets technisch mogelijk is, houdt dat niet in dat het ook gedaan moet worden, ging Hypponen verder.

De opslag van data is inmiddels zo goedkoop geworden, dat het nu goedkoper is om gegevens te bewaren dan ze uit te zoeken en vervolgens te verwijderen. Harde schijven zijn zo goedkoop geworden. Dat is hoe de surveillancestaat onze data voor eeuwig kan opslaan."

Hypponen riep bezoekers op om vooral niet moedeloos te raken, maar juist voor politieke verandering te strijden. Alleen als mensen zich tegen grootschalige monitoring verzetten kan deze verandering uiteindelijk plaatsvinden.

Alles bij de bron; Security


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha