45PNBANNER22
Gefaciliteerd door Burgerrechtenvereniging Vrijbit

Databeveiliging, Encryptie, Versleuteling & Dataverlies

Toezichthouder privacy: ‘inzage in leerlinggegevens alleen als het noodzakelijk is’

Leraren mogen alleen maar leerlinggegevens inzien die zij voor hun werk nodig hebben. Dit stelt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Ook moeten schoolbesturen zorgen dat hun leerlingadministratie- en leerlingvolgsystemen goed beveiligd zijn. 

De AP stelt dat schoolbesturen verplicht zijn om rekening te houden met de internationale norm voor informatiebeveiliging. Hiermee is het beveiligen van systemen tegen misbruik of verlies van leerlinggegevens geen keuze maar een verplichting. Leraren, administratief medewerkers en intern begeleiders mogen alleen de gegevens zien die zij nodig hebben. Ook is het van belang om te kijken of de toegang tot leerlinggegevens structureel of incidenteel nodig is. Wanneer een leraar invalt voor een klas, is structurele toegang niet nodig. In dit geval is het van belang om tijdelijke toegang tot leerlinggegevens te verstrekken.

Schoolbesturen zijn ook verplicht om van hun leverancier te eisen dat de geleverde software goed beveiligd is. Het privacyconvenant helpt scholen om makkelijker afspraken te maken met leveranciers en uitgevers over hoe zij veilig met leerlinggegevens omgaan. Deze afspraken worden vastgelegd in een verwerkersovereenkomst. Binnenkort verschijnt er een nieuwe versie van het convenant en de verwerkersovereenkomst. Hier zijn specifieke afspraken over autorisaties, logging en beveiliging in opgenomen. Zodra de nieuwe versie beschikbaar is publiceert de PO-Raad dit op haar website.

Alles bij de bron; PO-Raad


 

Wat je als verpleegkundige moet weten over de nieuwe ‘privacywet’

Als verpleegkundige heb je dagelijks te maken met privacy: van je patiënt in levende lijve, maar ook van zijn persoonsgegevens. Eind mei treedt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking. Wat betekent dit voor jou?...

...Als verpleegkundigen (en artsen) persoonlijke gegevens over patiënten met elkaar uitwisselen moet dat goed beveiligd gebeuren. Werkgevers moeten daarom zorgen voor goed beveiligde internetverbindingen en (versleutelde) e-mailvoorzieningen. Lees hier hoe jij zelf kunt checken hoe het met jouw verbinding zit en welke fouten je (per ongeluk) kunt maken.

En hoe zit het dan met Whatsapp? Gras: ‘WhatsApp heeft een beveiliging van de zender tot WhatsApp en van WhatsApp tot de ontvanger. Maar er is tijdens het verzendproces wel een moment dat WhatsApp toegang kan krijgen tot de gegevens. WhatsApp zegt bovendien in de algemene voorwaarden ‘geen garanties’ te geven dat de gegevens veilig zijn. Iedereen die in de zorg werkt, moet zich ervan vergewissen dat de technologie die je gebruikt om deze gevoelige gegevens te verzenden, veilig is. Dit alles betekent dat het verzenden van medische persoonsgegevens via WhatsApp níet aan de norm voldoet.’

Alles bij de bron; Nursing


 

Helft Nederlanders niet zeker over privacy medische gegevens

De helft van de Nederlanders weet niet of medische persoonsgegevens goed worden beschermd. Dat blijkt uit onderzoek van KPMG naar de invoering van de nieuwe privacywet AVG. Nog eens 30 procent maakt zich zorgen om de privacy van de gegevens. Uit het rapport ‘Weten is willen’ blijkt dat bijna 30 procent van de Nederlanders zich zorgen maakt over de privacy van hun persoonsgegevens. 

Over wie toegang heeft tot een elektronisch patiëntendossier (epd) is ook veel onduidelijkheid. Er zijn meer mensen die niet weten wie dit allemaal mag inzien (35 procent) dan mensen die dat wel met zekerheid kunnen zeggen (30 procent). Daarnaast concludeert KPMG aan de hand van het onderzoek dat 90 procent van de Nederlanders het eigen epd nog nooit heeft ingezien. Nog eens 47 procent van de Nederlanders, vooral jongeren, vinden het onacceptabel dat artsen foto’s van een casus via WhatsApp met elkaar delen. 

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) liet in 2017 weten dat de zorgsector de meeste datalekken heeft van alle Nederlandse sectoren. Terwijl het juist in de zorg om gevoelige persoonsgegevens gaat, waarschuwde de AP in het jaarverslag.

Uit het rapport van KPMG blijkt dat 66 procent van de Nederlanders de informatie in het epd als extra gevoelige persoonsgegevens aanmerkt. Daarnaast vindt 63 procent informatie over de psychische gezondheid bijzonder gevoelige gegevens en merkt 48 procent genetische informatie zo aan. 

Alles bij de bron; Zorgvisie


 

Privégegevens BN's stonden jarenlang openbaar op site fotografen

Privégegevens van honderden bekende Nederlanders stonden jarenlang openbaar online op de site van twee showbizzfotografen. Onder meer woonadressen, mobiele nummers, gegevens over kinderen en kentekenplaten waren in te zien.

De gegevens stonden niet afgeschermd in een database op de site fotosmulders.nl, van showbizzfotografen Peter en Edwin Smulders. Het ging om gegevens van 419 mensen, waarvan de meerderheid bekende Nederlander is. Daarnaast had de site een bestand met gebruikersnamen en wachtwoorden voor accounts op de site.

De hoster van de site heeft het datalek inmiddels gedicht.

Alles bij de bron; Tweakers


 

OnePlus: creditcardgegevens 40.000 klanten zijn gestolen via betaalpagina

OnePlus heeft bekendgemaakt dat er creditcardgegevens van circa 40.000 klanten zijn gestolen via een kwaadaardig script op zijn betaalpagina. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Chinese fabrikant uitvoerde na berichten van klanten over frauduleuze betalingen met hun kaarten.

Hoeveel mensen uit de Benelux daaronder vallen, kan het bedrijf niet zeggen. Het gaat om personen die hun betaalgegevens op de OnePlus-site invulden tussen halverwege november 2017 en 11 januari 2018. Mensen die via een opgeslagen creditcard, via PayPal of met 'creditcard via PayPal' hebben betaald zijn niet getroffen. In een mail aan getroffen gebruikers schrijft OnePlus dat het bij de gestolen gegevens gaat om het kaartnummer, de verloopdatum en de beveiligingscode van de gebruikte creditcard.

Alles bij de bron; Tweakers


 

Biometrische database-kraak: Indiase regering wil dat journaliste bronnen opgeeft

De Indiase overheid heeft een journaliste die een groot databaselek onthulde opgedragen haar bronnen te openbaren. Centraal staat de toegang tot gegevens van een miljard Indiërs uit de zogeheten Aadhaar-database. Volgens journaliste Rachna Khaira van de Engelstalige krant The Tribune is zulke informatie voor een luttele 500 rupees (zo'n 6,50 euro) te bemachtigen.

De Aadhaar-database bevat naast unieke persoonlijke gegevens ook biometrische informatie van burgers. Opname in de Aadhaar-database met een 12-cijferig burgerservicenummer is verplicht voor een reeks aan overheidsdiensten, zoals uitkeringen en belastingaangifte. Ook is het een verplichte identificatie voor transacties boven een bepaalde waarde, in het kader van fraudebestrijding.

Dat informatie te benaderen was, wordt niet bestreden. Er zou geen lek zijn, maar enkel ongeautoriseerde toegang via een speciale website die eigenlijk voor mutaties van gegevens bedoeld is. Dat is volgens de Indiase overheid een misdrijf en daarom moeten betrokken personen via justitie worden aangepakt.

Met informatie uit de database is er identiteitsdiefstal mogelijk, schreef Rachna Khaira vorige week. Hackers (of mogelijk mensen met reguliere toegang tot de dienst) verhandelen de informatie via WhatsApp.

Alles bij de bron; VillaMedia


 

Wachtwoordeisen websites vaak te laag

Dat concludeert de Consumentenbond na een steekproef. Korte wachtwoorden zijn onveilig, omdat kwaadwillenden die relatief makkelijk kunnen raden. Ook zijn korte wachtwoorden extra kwetsbaar voor brute-force-aanvallen.

De bond keek naar 87 sites. Een derde (33 procent) scoort volgens de organisatie slecht en 11 procent matig. Sites van Coolblue en de Hema staan korte, makkelijk te raden wachtwoorden toe. Spotify-gebruikers kunnen zelfs een wachtwoord van slechts twee tekens kiezen en Netflix accepteert wachtwoorden van vier tekens.

Vier op de tien sites accepteren voorspelbare wachtwoorden, zoals hallo123. De website van de Consumentenbond zelf laat dit soort zwakke wachtwoorden eveneens toe. De bond beoordeelt zichzelf dan ook als matig. Achttien onderzochte sites doen het volgens de bond goed. Daaronder zijn veelgebruikte sites als Bol.com, Facebook, Gmail, Instagram, Pinterest en Twitter.

Alles bij de bron; NU


 

Datalekken blijven onbestraft

Organisaties die privégegevens van burgers verliezen, komen daar nog ongestraft mee weg. Sinds het begin 2016 verplicht werd een datalek te melden, zijn geen boetes uitgedeeld. Dagelijks worden bijna dertig datalekken gemeld, blijkt uit de laatst beschikbare cijfers van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Dat aantal is gestaag toegenomen sinds de meldplicht begin vorig jaar van kracht werd: van dik duizend in het eerste kwartaal van 2016, tot 2600 het derde kwartaal dit jaar en experts gaan ervan uit dat het werkelijke aantal datalekken veel hoger ligt. Uber is daar een voorbeeld van. De hack van miljoenen accounts werd in eerste instantie onder de pet gehouden door het bedrijf.

Dat de AP tot nu toe geen boete uitdeelde – in theorie kan die oplopen tot 820.000 euro – komt volgens de privacywaakhond zelf doordat boetes niet het doel zijn ‘maar een ultiem middel’. Tot nu toe bleek waarschuwen genoeg om het doel van de meldplicht te bereiken, aldus de AP: een betere beveiliging van gegevens. Bits of Freedom vraagt zich af of organisaties niet te makkelijk wegkomen als zij de controle over gegevens verliezen. “Er zijn voortdurend datalekken, dus het probleem bestaat nog steeds”, zegt Rejo Zenger, onderzoeker bij de organisatie. 

Het is moeilijk te bepalen wat de gevolgen van een datalek zijn. Dat komt doordat bij een lek vaak niet duidelijk is of de data ook daadwerkelijk misbruikt wordt. Ook hangt de ernst van een datalek samen met welke informatie gelekt is. Gaat het om bsn-nummers, namen en geboortedata, dan is er risico op identiteitsfraude. Iemand zou onder jouw naam een rekening kunnen openen, of abonnementen kunnen afsluiten. Hoe groot dat risico daadwerkelijk is, is onbekend. Bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude zijn geen voorbeelden bekend van slachtoffers van identiteitsfraude als gevolg van een datalek.

Alles bij de bron; Trouw