Brein beseft dat haar blokkade van de Pirate Bay door de providers aantoonbaar ineffectief is. En daarom probeert ze de blokkade nu te verschuiven, van internetproviders naar proxies (een soort doorgeefluik voor websites).

Daarbij maakt Brein gebruik van een zwaar juridisch middel waarbij de ‘inbreukmaker’ niet in staat wordt gesteld zijn verhaal te doen voor de rechter. Brein kan daardoor relatief eenvoudig allerlei soorten websites en proxies offline laten halen. Eerst waren dat nog proxies die alleen maar The Pirate Bay doorgaven. Maar inmiddels zijn ook proxies die andere websites doorgeven in het vizier van Brein gekomen.

In haar zucht naar handhaving zal Brein providers gaan dwingen om in plaats van te blokkeren, Deep Packet Inspection (DPI) te gebruiken om alle internetters te controleren. Dat betekent dat jij, als internetter, bij voorbaat verdacht bent. Dat is buiten alle proporties en zou een grote inbreuk op je privacy zijn. En naast je privacy bedreigen de acties van Brein ook jouw recht op vrije toegang tot informatie.

Het is dus hoog tijd dat de politiek deze aanpak een halt toeroept en de weg vrij maakt voor alternatieven. 

Alles bij de bron; BOF