De NHS is een van de vele organisaties die vrijdag het slachtoffer zijn geworden van een door Shadow Brokers verspreid chantagevirus. Inmiddels is gebleken dat de Britse zorg werkt met het sterk verouderde Windows XP. Het is de vraag of alle gekraakte computerbestanden volledig kunnen worden hersteld.

De zorgdossiers van de NHS zijn in de afgelopen decennia beetje bij beetje gedigitaliseerd, al is dit onvergelijkbaar met de koppeling van medische bestanden in Nederland via het Landelijk Schakelpunt (LSP). Het doel is om in 2020 alle patientengegevens te hebben gekoppeld. De NHS, waar 1,6 miljoen mensen werken, staat bekend als een logge organisatie waar veranderingen traag verlopen. Typerend is dat negen van de tien ziekenhuizen nog met software werkten die Microsoft in 2002 heeft geleverd. Computerexperts hebben geregeld gewaarschuwd dat zulke oude software die niet wordt vernieuwd een makkelijke prooi is voor kwaadwillende hackers. Uit een documentaire van Sky News bleek vorig jaar dat er in 2015 geen cent is besteed aan de cyberveiligheid.

Maar geld is niet de enige oorzaak. Microsoft heeft eerder dit voorjaar gratis software geleverd aan de NHS, waarmee de computers kunnen worden beschermd. De vraag is nu waarom die nog niet is geïnstalleerd.

Alles bij de bron; Volkskrant