Het Openbaar Ministerie heeft tegen een man, die wordt verdacht van de handel in de gestolen privégegevens van miljoenen personen, een gevangenisstraf van vier jaar geëist.

De verdachte, die als ethisch hacker voor een it-bedrijf werkzaam is, zou tussen mei 2020 en november 2022 privacygevoelige informatie zoals namen, adressen, e-mailadressen, creditcardgegevens en wachtwoorden op een marktplaats voor cybercriminelen hebben aangeboden en verkocht. Het platform waarop de man actief zou zijn geweest is inmiddels door de autoriteiten offline gehaald.

De verdachte zou in mei 2020 een dataset hebben aangeboden met miljoenen adres- en persoonsgegevens van de oranisatie die de kijk- en luistergelden in Oostenrijk int. De Oostenrijkse federale recherche kocht via een undercoveroperatie deze dataset. Na onderzoek kwam de Almeerder in beeld als degene die achter het account van de aanbieder zat. De Oostenrijkse politie waarschuwde de Nederlandse autoriteiten, die daarop een onderzoek instelden.

Uit dit onderzoek bleek dat de Almeerder ook privacygevoelige informatie zou hebben aangeboden van personen uit Colombia, Thailand, Peru en China. Daarnaast hield hij zich ook bezig met phishing en op in beslag genomen gegevensdragers trof de politie informatie aan waaruit blijkt dat de verdachte cryptovaluta ter waarde van 700.000 euro zou hebben witgewassen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Alles bij de bron; Security