Volgens de Duitse regering willen de leveranciers van zijn staatsspyware niet dat hun namen bekend worden. Als dat wel gebeurt, zouden de bedrijven hun contract met de Duitse overheid opzeggen. Daarom zegt de regering de namen niet publiek te kunnen maken.

De Duitse site Netzpolitik heeft een verslag van een geheime vergadering van een commissie van de  Bondsdag gepubliceerd, waarin een staatssecretaris zegt: "De bedrijven willen niet dat het bekend wordt dat ze met de regering of met de veiligheidsdiensten samenwerken. Gebeurt dat toch, dan zeggen ze hun zakelijke relatie met ons op." .

Vorig jaar bleek dat Duitsland een eigen software wil inzetten die ontwikkelt onder de naam remote communication interception software, oftewel rcis. Die moet bijvoorbeeld ingezet worden om apparaten te infecteren om zo aan informatie te komen. Netzpolitik meldt dat deze nog steeds in ontwikkeling is en dat het BKA daarom momenteel nog steeds de malware van Finfisher gebruikt. Het bedrijf wilde niet reageren op vragen van de site.

In Nederland heeft de Eerste Kamer onlangs voor een wet gestemd die de politie de bevoegdheid geeft om op afstand op apparaten van verdachten binnen te dringen. Daarbij mag de politie ook commerciële hacktools inzetten.

Alles bij de bron; Tweakers