10.000 phishing  slachtoffers onder de klanten van Booking.com  

Tienduizend klanten van het Amsterdamse bedrijf Booking.com is geld afhandig gemaakt door criminelen. Dat bevestigt het bedrijf, dat de getroffen klanten heeft gecompenseerd.

De criminelen hadden boekingsgegevens van Booking.com in handen gekregen en belden klanten op over hun boeking. Ze vroegen om een aanbetaling. Na dit telefoontje kregen klanten een e-mail waarin er werd gevraagd het voorschot naar hun bankrekening over te maken. De telefoontjes werden uitgevoerd door callcenters die werden ingehuurd door de criminelen. 

Alles bij de bron; NOS [Thnx-2-Niek]

Voor miljarden schade door internetfraude

Meer dan een miljoen Nederlanders zijn de afgelopen twee jaar het slachtoffer geworden van internetfraude. In totaal zouden zij daardoor voor ruim 5 miljard euro zijn opgelicht. Dat blijkt uit een onderzoek van de Fraudehelpdesk, het nationaal meldpunt voor vragen en meldingen over fraude. Veel slachtoffer zouden geen aangifte van deze praktijken doen uit schaamte of omdat ze te weinig vertrouwen hebben in de politie.

Het gaat merendeels (70 procent) om bedragen van maximaal 500 euro. Maar 12 procent van de slachtoffers zei tussen de 1000 en 10.000 euro te zijn kwijtgeraakt. In 3 procent van de gevallen ging het zelfs om bedragen van meer dan 20.000 euro. De hogere bedragen worden vaak via datingssites buitgemaakt. Zo stellen internetliefdes geld nodig te hebben voor bijvoorbeeld vliegtickets of ziekenhuisopname. Nog niet de helft van alle gedupeerden deed aangifte van de fraude. 

'Als het gaat om grote bedragen, dan schamen mensen zich daar vaak voor', aldus een woordvoerder van de Fraudehelpdesk. Als het om bedragen onder de 500 euro gaat, vinden mensen het vaak niet de moeite waard om naar de politie te gaan omdat ze daar te weinig vetrouwen in hebben. 'Gedupeerden denken dat de politie toch niet kan helpen omdat zij zich vooral bezighoudt met andere zaken zoals het uitdelen verkeersboetes.'

Alles via de bron; Volkskrant [Thnx-2-Niek]

 

Ben je getroffen of wil je vooraf een persoon 'checken' dan kan dat oa via;

Opgelet op internet forum [oude versie voor teruglezen]

Opgelet op internet forum [actuele versie voor melden en controleren] 

is het helaas fout gegaan dan kun je via deze speciale politie website 'Landelijk meldpunt Internetoplichting' aangifte doen en natuurlijk via de FraudeHelpdesk