Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken zou een omvangrijke inbraak in zijn computersystemen hebben ontdekt. Dat meldt de Vlaamse krant De Tijd op basis van zijn bronnen. Inlichtingendiensten zouden hebben ontdekt dat onbevoegden zijn binnengedrongen op de computersystemen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarbij werden sporen gevonden die terug te leiden zijn naar Rusland, aldus de bronnen.

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft de hack op het computernetwerk eveneens bevestigd. Tevens liet Reynders weten dat er dossiers over de crisis in Oekraïne zijn buitgemaakt en dat er dus sprake is van spionage. Verder wordt de zaak nog onderzocht.

De regering-Di Rupo is op dit moment in crisisberaad. Na aanwijzingen dat Rusland geheime dossiers over de Oekraïnecrisis heeft gekopieerd.

Er is al langer kritiek op de cyberbeveiliging van de Belgische overheid. Er was 10 miljoen euro uitgetrokken om de beveiliging op peil te brengen, maar die zijn tot nu toe nooit besteed. Als vertrouwelijke Europese informatie nu echt in Russische handen is, zullen andere landen dat de Belgen niet bepaald in dank afnemen. 

Alles bij de bronnen; Tweakers & WelingelichteKringen