De opsporingsmethode die de Nationale Recherche bij de aanpak van bet Bredolab-botnet hanteerde was in strijd met fundamentele mensenrechten en daardoor ongeoorloofd. Dat concludeert Merel Koning in haar scriptie over de 'terughack praktijk' van Justitie.

Het OM ging uit van een privacy inmenging bij het terughacken naar de slachtoffers omdat "je iets stuurt naar iemand en een aantal van de geïnfecteerde computers zich in huizen zal bevinden. In ruimtes waar mensen onbevangen zichzelf moeten kunnen zijn. En als je mensen daar benadert kunnen ze op dat moment niet even onbevangen zichzelf zijn, want ze worden geconfronteerd met de politie en dat is een privacy schending."

Volgens Koning is in deze zaak zowel het privacyrecht van een grote groep slachtoffers als van de verdachte geschonden. "Het effect van deze privacyschending is van een andere aard dan het doorzoeken van een woning. Het is dan ook vreemd dat de analogie met huiszoeking wordt gemaakt om het terughacken te legitimeren." De eerste zou legitiem zijn en is met waarborgen omkleed, maar dat geldt niet voor het tweede.

Alles bij de bronnen; BOF & Security