Brein krijgt naw-gegevens via betalingsprovider 

Tim Kuik van Stichting Brein liet onlangs weten dat de stichting niet langer naw-gegevens van beheerders van illegale sites probeert te achterhalen via hostingproviders, maar via e-paymentproviders. Volgens Brein zijn de meeste persoonsgegevens bij hostingaanbieders incorrect, terwijl veel illegale websites gebruikmaken van betalingsaanbieders en daar de juiste gegevens moeten verstrekken om geld te kunnen ontvangen. Bovendien zijn deze aanbieders, zoals PayPal en iDeal, ingeschreven bij de Nederlandsche Bank en moeten zij voldoen aan strengere regels, zo stelt de copyrightwaakhond.

Inmiddels laat Brein weten dat het van een Nederlandse e-paymentprovider de naw-gegevens van een beheerder van een torrentsite heeft gekregen. Daarvoor moest de copyrightwaakhond wel eerst dreigen met een kort geding.

Alles bij de bron; tweakers  

Muziekindustrie eist $10 voor copyrightschending 

Digital Rights Corporation (DRC) biedt copyrighthouders een eenvoudige manier om illegaal downloaden aan te pakken. Het bedrijf verstuurt illegale downloaders e-mails en dreigt daarin met rechtszaken en Internetafsluiting. 

Als oplossing biedt het bedrijf een schikking aan waarmee de gebruikers de copyrightschending kunnen afkopen. Via een link in de mail kunnen zij hun creditcardgegevens invullen en een bedrag van 10 dollar overmaken. DRC neemt vervolgens contact op met de providers dat de zaak met de copyrighthouders is geregeld. 

Omdat de providers de mail doorsturen, lijkt het alsof de claim in samenwerking met hen is opgesteld. In de mail staat namelijk dat de internetprovider het IP-adres heeft bevestigd ten tijde van de copyrightschending. Terwijl ze de mail alleen doorsturen naar de gebruikers.

Alles bij de bron; webwereld