Makkelijk en snel een verhuizing, geboorte of overlijden digitaal doorgeven. Dat geeft fraudeurs kansen, maar fraudebestrijders ook. Directeur Gerdine Keijzer-Baldé van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens en adviseur Stelselkwaliteit Fraude, Kurt Isik, leggen uit hoe fraude digitaliseert.

Met de hulp van data-analyse kan de Rijksdienst ineens veel meer dan voorheen, zo legt Keijzer uit. "Gaat iemand verhuizen naar een adres waar regelmatig spookburgers ontstaan? Met die informatie kun je een inschrijving extra toetsen. Al kan natuurlijk niet alles. Proportionaliteit is hierbij het sleutelwoord. Onderzoek doen mag, maar alleen als er voldoende aanleiding is."

Ook Marktplaats en dergelijke sites worden gebruikt om fraudeurs te vinden. Zo worden aanbieders van advertenties die ‘inschrijfadresjes’ zoeken aangepakt. Maar fraudeurs zoeken andere wegen. Belangrijk is daarom de wereld door de ogen van fraudeurs proberen te zien.

Voor Keijzer en Isik is het belangrijk dat er in de toekomst met nieuwe regelgeving rekening wordt gehouden met fraudegevoeligheid. "Veel toeslagen zijn gebaseerd op de samenstelling van het huishouden. Het huishouden is zodoende een gevoelig gegeven geworden. Wees je er daarom van bewust dat er bij nieuwe regelingen weer nieuwe manieren van fraude kunnen bijkomen. Het helpt enorm om daar bij het ontwerp al rekening mee te houden, zodat we als overheid er niet weer achteraan lopen."

Bron; CCVAbonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha