Het Franse bedrijf Tuto4PC heeft op zo'n 12 miljoen computers een backdoor geïnstalleerd waarmee het aanvullende adware en spyware kan installeren, zo stelt de Amerikaanse netwerkgigant Cisco

Het bedrijf Tuto4PC biedt adware genaamd OneSoftPerDay aan die gebruikers goedkope en gratis software belooft als ze een widget downloaden. Iets dat door zo'n 12 miljoen gebruikers zou zijn gedaan. In werkelijkheid gaat het echter om een Trojaans paard dat zich volgens Cisco op zo'n manier gedraagt dat er van een backdoor gesproken kan worden. Zo wordt er geprobeerd om de aanwezigheid van een sandbox, virusscanner, securitytools en forensische software te ontdekken, zodat het niet door onderzoekers kan worden geanalyseerd. Daarnaast kan het Franse bedrijf via de backdoor zonder toestemming van gebruikers en hun medewerking aanvullende software in het geheim installeren.

"Gebaseerd op ons onderzoek is er een duidelijke reden om deze software als backdoor te bestempelen. Op z'n minst is het een potentieel ongewenst programma (PUP). Er is echter een goede reden dat het aan de definitie van een backdoor voldoet en die overtreft. Daarom hebben we besloten om de software bij al onze zakelijke klanten te blokkeren", aldus de netwerkgigant.

Volgens Cisco is Tuto4PC al eerder door de Franse overheid op de vingers getikt wegens het zonder toestemming installeren van software. 

Alles bij de bron; SecurityAbonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha