OS X beveiligingsexpert Pedro Vilaca heeft "nieuwe" malware ontdekt die afkomstig lijkt te zijn van het Italiaanse "hackersbedrijf" Hacking Team. Deze malware wordt aangeduid als "dropper", malware die andere malware binnenhaalt en installeert.

Een stuk code van de malware was begin deze maand geüpload naar de online virusscanner VirusTotal en opgemerkt door een medewerker van Palo Alto Networks, die het naar Vilaça doorspeelde. Deze kwam er na een sessie reverse engineering achter dat de code hoogstwaarschijnlijk door Hacking Team zelf is aangepast. Hacking Team zou gebruikgemaakt hebben van oude code met een aantal aanpassingen. "Het is armzalig, maar nog steeds effectief", stelt Vilaça.

Het Italiaanse Hacking Team is een organisatie die zich bezighoudt met het ontwikkelen en verkopen van software om in computers in te breken en deze in de gaten te houden. Zo zou de organisatie zijn software aan Rusland hebben verkocht en zou ook de Nederlandse overheid interesse hebben gehad. In oktober stuurde het bedrijf nog een mail waarin het nieuwe spionagesoftware aankondigde; de malware-analyse ondersteunt dan ook de conclusie dat er daadwerkelijk nog steeds software wordt ontwikkeld.

Alles bij de bronnen; Tweakers & WebWereldAbonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha