Ziekenhuizen zijn steeds vaker de dupe van cybercriminelen: medische toestellen worden steeds vaker gehackt en wachtwoorden steeds vaker gekraakt. De komst van het internet of things (IoT) vergroot het risico omdat de medische toestellen via het internet verbonden zullen worden. 

Ziekenhuizen moeten nauwkeurig zijn in het gebruiken van correcte wachtwoorden en in het inlichten van de fabrikant als er incidenten zijn met apparatuur en ook de fabrikanten spelen in deze samenwerking een rol. Zij moeten veiligheidseisen invoeren, bijvoorbeeld door een eenmalig wachtwoord aan te leveren dat het desbetreffende ziekenhuis direct moet veranderen. Het wachtwoord blijkt de grootste zwakte van medische apparatuur. De apparaten kunnen namelijk makkelijk gehackt worden omdat het default wachtwoord niet wordt veranderd bij installatie. 

Volgens Dominguez, principal it security exptert bij Fox-it , bestaat de mogelijkheid dat onethische hackers in de toekomst aan de hand van ransomware ziekenhuizen kunnen gijzelen. ‘Alle apparatuur in ziekenhuizen kost ettelijke duizenden euro’s, denk maar aan een MRI-scanner. Als deze plots niet meer werkt door ransomware, staat een ziekenhuis plots voor de vraag: een klein bedrag betalen om het toestel terug te laten werken of het risico lopen dat je peperdure MRI-scanner volledig niet meer bruikbaar is’, aldus Dominguez. Verder voorspelt hij dat medische hacks de volgende trend worden in cybercrime. Cybercriminelen gaan steeds vaker databases met daarin de gegevens van grote aantallen van klanten of gebruikers proberen te kraken. Zij richten hun pijlen op ‘de gekwantificeerde mens’ (een verzameling van medische gegevens).

Alles bij de bron;  ComputableAbonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha