Het Belgische gerecht is stilaan berucht bij grote internationale internetbedrijven. Facebook moest er al aan geloven, Google is er nog niet klaar mee en ook Yahoo weet nu dat er met onze rechtsgang niet te spotten valt. Het duurde maar liefst acht jaar, maar finaal moet het de procedureslag opgeven en schuld bekennen. 

De zaak die zo lang aansleepte draait rond internetfraudeurs die emailadressen van Yahoo gebruikten om een Aalstse elektronicawinkel op te lichten. Via de valse adressen bestelden oplichters computers, die ze niet betaalden na levering. De oplichters opereerden vanuit Amerika. Om de zaak te onderzoeken, vroeg de politie aan Yahoo om de IP-adressen van de fraudeurs te delen. 

Het bedrijf weigerde echter, met het argument dat het een Amerikaans bedrijf was dat opereerde vanuit de Verenigde Staten en daarom niet verplicht was te werken volgens de Belgische wetten. Het maande de speurders aan om een tijdrovende internationale procedure op te starten. Een jarenlange procedureslag was het gevolg, met overwinningen voor beide partijen, waarbij de ander telkens in beroep ging. 

Het Hof van Cassatie heeft het dispuut nu definitief beslecht. Het redeneert dat het Amerikaanse bedrijf e-mail aanbiedt in ons land, daarmee deel uitmaakt van het Belgische economische leven en zo onder Belgische wetten valt.

Alles bij de bron; ZDNet [Thnx-2-Luc]Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha