Het is simpel (en niet echt duur) om een vals paspoort [Nederlands of Belgisch], of een ander Europees identiteitsdocument te bekomen. We vonden op het dark web relatief makkelijk al snel vijf aanbieders van paspoorten die je “zonder problemen” bijvoorbeeld door luchthavencontroles laten.

Het aanbod van valse paspoorten, rijbewijzen en identiteitskaarten is groot op het dark web. Een groot deel van die sites moet je met een korrel zout nemen, ze bieden paspoorten aan die alleen simpele controles doorstaan. Maar, wie een poosje rondhangt in fora en chatrooms op dat dark web, wordt al gauw geleid naar sites die wel de real goods kunnen leveren.

Dat betekent dat ze onder meer biometrische data (vingerafdrukken) en RFID-chips hebben. Belgische paspoorten zijn er altijd bij, naast Nederlandse, Duitse, Britse, Amerikaanse, Japanse, Franse en Canadese. Dat blijken de populairste te zijn. De verkopers daarvan garanderen dat je ermee naar elk land kan reizen. En dat je er dingen mee kan doen zoals een bankrekening openen. De paspoorten kunnen, mits extra betaling, voorzien worden van stempels en visa-zegels.

Er blijken een aantal opties te zijn. Zo worden paspoorten aangeboden die zuiver fictief zijn, maar ook paspoorten die al bestaan. Die worden dan “gekopieerd” en voorzien van jouw foto en biometrisch data. De eerste categorie kan desnoods fail proof gemaakt worden: er wordt effectief aangeboden om te zorgen dat je vals paspoort ook daadwerkelijk in de database van de overheid belandt. Dat impliceert dat die database ofwel hackbaar is, ofwel dat de vervalsers hulp krijgen van binnenuit.

Iets anders dat geïmpliceerd wordt door verschillende verkopers is dat blanco paspoorten verkregen worden door lekken bij de fabrikanten ervan (“The passport is a genuine blank ... sent from the manufacturer”)...

...Voor wie iemands identiteit wil overnemen zijn er pakketten verkrijgbaar: daarin onder meer scans van bankdocumenten, rekeninguitreksels, facturen van nutsvoorzieningen zoals elektriciteit en gas, documenten van leningen, actes van eigendom, zelfs wapenvergunningen. Pakketten met gestolen data over het leven van iemand, tot 25 GB groot, worden ook op het dark web verhandeld.

Alles bij de bron; CompIdee & NewsMonkey


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha