Groot alarm bij Adobe, maker van het veelgebruikte programma Flash. Door een grote fout in Flash zijn honderden miljoenen internetgebruikers kwetsbaar voor cybercriminelen. Het is een van de tastbare gevolgen van de inbraak bij het Italiaanse beveiligingsbedrijf Hacking Team, afgelopen weekend. De daders – vermoedelijk activisten – stalen 400 GB aan data, waaronder een miljoen mails en geheime kwetsbaarheden in software. Ze zetten alles online. Waarschijnlijk is degene die erin slaagde Hacking Team te kraken ook betrokken bij de hack bij softwarebedrijf Gamma, vorig jaar. Dat bedrijf maakt FinFisher, spionagegereedschap dat onder meer gebruikt werd door de Duitse overheid.

Hacking Team maakt Galileo, spionagesoftware waarmee overheidsorganisaties de computers en telefoons van personen kunnen afluisteren. Galileo stelt overheden in staat om op afstand de versleutelde communicatie van verdachten te omzeilen en camera en microfoon te gebruiken om het doelwit te bespioneren.

...Hacking Team is ook controversieel omdat de software gebruikt wordt door regeringen die daarmee politieke tegenstanders afluisteren. De inbrekers, vermoedelijk hacktivisten, wilden Hacking Team daarvoor aan de schandpaal nagelen. Daar zijn ze in geslaagd. Het Italiaanse bedrijf bleek zelf erg slecht beveiligd – terwijl de medewerkers zich ervan bewust waren dat ze onder vuur lagen van de hacktivisten. Hacking Team was een van de ‘vijanden van het internet’, net als andere bedrijven die spionagesoftware ontwikkelen.

Alles bij de bron; NRCQ


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha