Het Team High Tech Crime van de politie heeft vorig jaar 19 onderzoeken uitgevoerd, waarbij vooral de bestrijding van botnets en cybercriminele dienstverleners de prioriteit hadden. Dat staat in het jaarverslag van de politie (pdf). Met de 19 uitgevoerde onderzoeken werd de doelstelling van het THTC, namelijk 20 onderzoeken, net niet gehaald. Het Team High Tech Crime richtte zich tijdens de onderzoeken vooral op de ontmanteling van de betrokken criminele samenwerkingsverbanden en hun infrastructuren.

Tevens ging er vorig jaar meer aandacht uit naar zowel de rol van legitieme hostingproviders in Nederland die onbewust cybercrime faciliteren, als de rol van hun klanten (resellers) die zich bewust als dienstverlener profileren in de "cyberunderground". Tot de uitgevoerde onderzoeken behoort een drietal rechtshulpverzoeken die grote inzet van de beschikbare capaciteit vereisten. Daarnaast zijn veertien kleinere rechtshulpverzoeken afgerond.

Volgens de politie zijn er belangrijke bijdragen geleverd aan onderzoeken in het buitenland. Een voorbeeld hiervan is de aanhouding van de eigenaar van Silk Road 2.0, een onlinemarktplaats voor onder andere harddrugs. In 2014 stak het THTC tevens veel energie in ondersteuning op het gebied van het digitaal opsporen rondom de Nuclear Security Summit en het onderzoek naar de vliegramp met de MH17.

Lees verder bij Security.nl


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha