Duitsland wil de bewaarplicht van telecomdata herinvoeren. Opmerkelijk, want het Hof van Justitie van de EU verklaarde de wet voor data-opslag vijf jaar geleden juist ongeldig. Destijds tekenden alleen al in de Duitse stad Karlsruhe 35.000 mensen protest aan. Hoe staan de Duitsers tegenover het opslaan van hun telecomdata?

Duitsers lijken er simpelweg niet happig op dat hun data wordt opgeslagen, iets wat volgens Pittlik weleens door het verleden kan komen. De geschiedenis, met de Tweede Wereldoorlog en de DDR, wijst ze aan als voornaamste reden voor de Duitse angst. Illustrerend: 173.000 Duitsers werkten voor de Stasi, de geheime politie van voormalig Oost-Duitsland. Pittlik: “Duitsers hebben gezien wat een staat kan aanrichten. Opslaan kan tegen je worden gebruikt. In het hele systeem zie je dat het gericht is op het begrenzen door de staat.”

Het afluisterschandaal van de Amerikanen, de NSA-affaire, bevestigde exact waar de Duitsers zo bang voor zijn, aldus Pittlik. “Duitsers zijn nu met allerlei veilige alternatieven bezig. Een Duitse variant van Whatsapp, eigen spionagesoftware en zelfs een e-mailvariant speciaal voor Duitsland, waarbij alleen maar in Duitsland wordt opgeslagen.”

Uit onderzoek van Bitkom, een Duits wetenschappelijk bureau, blijkt dat maar liefst 86 procent bang is voor het opslaan van data.

Alles bij de bron; HPdeTijd