Er moet een eind komen aan het verzamelen en opslaan van gegevens over internet- en telefoniegebruik. Een aantal Nederlandse organisaties heeft laten weten gezamenlijk een kort geding aan te spannen tegen de Nederlandse staat om dat voor elkaar te krijgen. Onder de organisaties die zich achter het kort geding scharen zijn onder meer privacy-voorvechter Privacy First, internetprovider BIT, journalistenvereniging NVJ, het Nederlands Uitgeversverbond (publiekstijdschriften), NDP Nieuwsmedia en de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten.

Terwijl aan de ene kant heeft de hoogste rechter in Europa bepaald dat het opslaan van gegevens over bel- en internetgedrag van klanten ongrondwettelijk is, moeten providers van minister Opstelten van justitie juist gewoon doorgaan met bijhouden wie met wie belt, of welke e-mailadressen contact met elkaar hebben. 

Luisteren de providers naar het Europees Hof en stoppen ze met de opslag, dan dreigen hoge boetes. Geven de bedrijven gehoor aan de minister, dan schenden zij willens en wetens de grondrechten van hun klanten. Een kort geding moet nu uitkomst bieden. 

Alles bij de bronnen; AutomGids & Trouw [thnx-2-Niek]