Het OpenNet Initiative rapporteerde onlangs dat maar liefst 47% van de wereldwijde internetgebruikers op de een of andere manier last heeft van inbreuk op de vrijheid het internet te gebruiken. Vietnam is volgens EFF de grootste vijand van de internetvrijheid. China en Iran doen er nauwelijks voor onder. Europese landen zijn niet direct in beeld.

Is er in Europa niets aan de hand? Een greep uit het recente nieuws.

De Poolse organisatie voor digitale burgerrechten Panoptykon Foundation meldt dat het aantal inkijkjes door politie en andere autoriteiten in 2011 in twee jaar tijd is gestegen met 800.000 tot bijna 2 miljoen. Polen maakt daarmee als geen ander land gebruik van de bewaarplicht van communicatiegegevens die dankzij een Europese richtlijn in alle landen van de EU aan Internet Service Providers (ISP) is opgelegd. In Polen kunnen deze gegevens niet alleen worden opgevraagd in het geval van serieuze misdaden, maar ook voor preventiedoeleinden. De bepalingen daarover zijn allemaal in vage termen omschreven. Privacy lijkt in Polen geen prioriteit.

Frankrijk heeft de toon gezet met de “three strikes out”- wet (afsluiting van het internet bij drie overtredingen). En dat werkt volgens de overheid. Van de 822.000 in eerste instantie gewaarschuwde internetgebruikers zijn er tegen 165 rechtszaken aangespannen. Maar van een toename van de verkopen van de muziekindustrie, een van de beoogde doelen van de wet is geen sprake. Een nieuwe Franse wet wil alle internetdiensten verplichten privé gegevens van hun gebruikers op te slaan, namen, adressen, telefoonnummers en zelfs passwords. Dat gaat grote bedrijven als Google en Facebook te ver. Ze zijn een proces begonnen om de wet van tafel te krijgen. 

Engeland is ook dichtbij een “three strikes out”-wet. Maar de Britten hebben nog meer beperkende maatregelen voor het internetverkeer in petto. Een comité van kamerleden vindt dat Google verplicht moet kunnen worden om privacy schendende berichten te verwijderen. Dan is er ook nog een Communication Capabilities Development Programme (CCDP) dat staat voor uitbreiding van de bevoegdheden van de politie om toegang te krijgen tot email verkeer en activiteiten via de sociale media.

Tegen de politie op internet is er op 9 juni in heel Europa een actiedag.

Alles bij de bron; sargasso