SP: ‘6 maanden lang zat voor opslag telefoongegevens’

Op grond van een Europese richtlijn is Nederland verplicht het telefoon- en internetverkeer minimaal 6 en maximaal 24 maanden te bewaren. Gesthuizen: ‘Nut en noodzaak van het langdurig bewaren van al die gegevens zijn niet aangetoond. Als na 6 maanden blijkt dat iemand mogelijk crimineel is, kan je de gegevens nu al langer bewaren. Maar als je na 6 maanden nog steeds geen reden hebt om gegevens langer te bewaren, moeten deze gegevens gewoon vernietigd worden. Daar komt bij dat criminelen eenvoudig in staat zijn de bewaarplicht telecomgegevens te omzeilen, dus effectief is dit ook niet.’

Oppositie wil bewaarplicht volledig afschaffen

Update 15.13 uur: De stemming over de moties is aanstaande dinsdag. Volgens de woordvoerster van D66 is er geen Kamermeerderheid voor het terugbrengen van de opslag van telecomgegevens van 12 naar 6 maanden. De motie voor het volledig afschaffen van de bewaarplicht kan wel nog doorgaan als de PVV voor stemt.

PVV: Bewaarplicht telecomgegevens blijft

De PVV stemt niet met de oppositie mee die een motie indiende om de bewaarplicht telecom- en internetgegevens volledig af te schaffen. De bewaarplicht blijft daardoor van kracht. Op de vraag of de PVV met de oppositie gaat mee stemmen zegt Elissen stellig: "Nee, nee, nee, wij zijn voor de bewaartermijnen. We vinden het heel redelijk wat er nu ligt."