GroenLinks wil dat de regering afziet van een nieuwe bewaarplicht, nu de vorige door de rechter ongeldig werd verklaard. Deze week bevestigde minister Blok, op dit moment de minister van Veiligheid en Justitie, in de Eerste Kamer dat de bewaarplicht telecomgegevens niet langer zal worden gehandhaafd.

Eerste Kamerlid van GroenLinks Tineke Strik stelt dat met de bevestiging van de minister een einde aan een jarenlange schending van de mensenrechten in Nederland komt. "De bewaarplicht had nooit mogen bestaan. Dat vond de Europese rechter bijna een jaar geleden al. Toch deed minister Opstelten alsof er niets aan de hand was en hield de datagraaiwet tegen de regels in overeind." 

Het Kamerlid hoopt dat de regering in navolging van de Europese Commissie afziet van een nieuwe bewaarplicht. "Datagraaien werkt niet, of zelfs averechts. De politie wordt overspoeld met zinloze gegevens van onschuldige burgers. Een quick freeze, waarbij politie alleen bij verdenkingen gegevens kan laten bewaren en bekijken is veel slimmer."

Alles bij de bron; Security