De gemeente Langedijk moet de gegevens in het jeugdhulpdossier van een oud-inwoner en haar zoon vernietigen, zo heeft de rechtbank Noord-Holland bepaald. De oud-inwoner had gevraagd om de gegevens te vernietigen, maar de gemeente weigerde dit. Volgens de gemeente moeten de gegevens in het jeugdhulpdossier op grond van de Jeugdwet minimaal twintig jaar na de laatste wijziging worden bewaard.

Over de zoon werden de afgelopen jaren meerdere zorgmeldingen gedaan. De moeder stelde dat het bewaren van de gegevens geen enkel doel dient. Er is volgens haar nooit jeugdhulp verleend en de gedane zorgmeldingen zijn nooit opgevolgd. De moeder liet verder weten dat het van groot belang is dat onjuiste informatie geen eigen leven blijft leiden en onnodig ingezet kan worden.

Tevens stelde de moeder dat het bewaren en volharden in de bewaarplicht het recht op de bescherming van haar persoonlijke levenssfeer schond, zoals vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). De moeder acht alle informatie die de gemeente over haar en haar zoon heeft als een disproportionele inbreuk op haar persoonlijke levenssfeer, omdat de gemeente niet terughoudend is wat betreft de dataminimalisatie.

De rechter oordeelt dat de gemeente de wet verkeerd toepast. Daarin staat namelijk dat de jeugdhulpverlener gegevens uit het dossier binnen drie maanden moet vernietigen als betrokkene daarom vraagt. Alleen wanneer het bewaren van de gegevens belang heeft voor anderen ligt dat anders. 

Alles bij de bron; Security