Kentekens die de politie registreert worden doorgestuurd naar de Belastingdienst, die de gegevens jaren mag bewaren. Dat blijkt uit een Wob-verzoek van advocaten Guido de Bont en Annabel Vissers waar de Correspondent over schrijft. Via mobiele en vaste politiecamera's op de Nederlandse hoofdwegen registreert de politie kentekens.

Deze registraties moeten direct worden verwijderd, behalve als één van de kentekens een zogenoemde 'hit' geeft en op naam staat van een persoon die door de politie wordt gezocht of een boete open heeft staan. De Belastingdienst had met de politie een convenant gesloten waardoor het alle kentekenregistraties van een hele week ontving, ook de no-hits. Het gaat in dit geval om informatie over onschuldige burgers. 

De Belastingdienst stelt dat het onlangs een nieuw convenant met de politie heeft gesloten met in essentie dezelfde inhoud. Daarbij mogen de gegevens zolang als fiscaal relevant is worden bewaard. Dat komt neer op een periode van vijf tot zeven jaar.

Vervolgens kunnen politie, inlichtingendiensten en Justitie moeiteloos bij die persoonlijke gegevens van burgers via dezelfde Belastingdienst. Waar de instanties zelf alle verzamelde data binnen een paar maanden moeten weggooien, kunnen de diensten via een maas in de wet tot wel 7 jaar na verzameling bij de Belastingdienst aankloppen om bijvoorbeeld salarissen en gemaakte autoritten op te vragen van burgers. 

Dat blijkt uit een Wob-verzoek van advocaten Guido de Bont en Annabel Vissers waar de Correspondent over schrijft.  De Belastingdienst heeft nog niet gereageerd op de bevindingen, maar De Correspondent sprak met een aantal hoogleraren die het bevestigen. "Al die data ligt gewoon bij de fiscus en geen haan die ernaar kraait. We hebben een monster gecreëerd", zegt één van hen.

Alles bij de bronnen; Security & PCM