Ook zonder de bewaarplicht kunnen opsporingsdiensten nog de locatie van mobieltjes opvragen, omdat providers dit zelf opslaan. Deskundigen constateren echter dat hiervoor geen grondslag is. 

Voor Justitie leek het afschieten van de bewaarplicht door de rechter desastreus. "Nu de bewaarplicht per direct is afgeschaft, zal dat grote impact hebben op toekomstige opsporing en vervolging," aldus het OM. Vooral locatiedata en belgegevens zijn van belang voor de opsporing, concludeerde eerder ook onderzoeksinstituut WODC (onderdeel van Justitie) bij de evaluatie van de wet dataretentie. En, suggereerde het WODC, deze data worden zonder bewaarplicht niet opgeslagen. "Locatiegegevens [...] worden enkel bewaard in het kader van de Wet bewaarplicht."

Terechte paniek dus bij Justitie? Nee, want het WODC slaat met die laatste conclusie de plank compleet mis. Providers slaan namelijk wel degelijk locatiedata op voor eigen doeleinden, herleidbaar tot abonnees en tot een half jaar of soms een jaar. En opsporingsdiensten kunnen deze data blijven vorderen. Dat blijkt uit een inventarisatie van Computerworld op basis van de privacyverklaringen en antwoorden van KPN, T-Mobile en Vodafone.

En in den Haag stelt de interim minister van Justitie & Veiligheid dat providers vrij zijn in de manier waarop zij omgaan met de gegevens die ze moesten opslaan vanwege de bewaarplicht. Ze moeten nu zelf een afweging maken of ze die willen verwijderen, zo laat het ministerie van Veiligheid en Justitie dinsdag weten.

De woordvoerder van het ministerie zegt dat providers samen met het Agentschap Telecom een afweging moeten maken welke gegevens ze willen verwijderen. Sommige kunnen namelijk in strijd zijn met data die belangrijk zijn voor de bedrijfsvoering, zo benadrukt de zegsman. Het kabinet werkt overigens momenteel aan een nieuwe bewaarplicht die iets privacyvriendelijker moet zijn. Providers hoeven dan niet meteen gegevens af te geven zodra een officier van justitie een bevel uitvaardigt. Gegevens die worden opgeslagen op grond van de bewaarplicht, mogen dan enkel nog worden opgevraagd na een bevel van de rechter-commissaris.

Alles bij de bronnen; Tweakers, Computerworld


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha