GroenLinks wil snel aan de slag om de bewaarplicht voor bel- en e-mailgegevens definitief van tafel te krijgen. De partij is blij dat een rechter de wet woensdag buiten werking stelde, maar is er niet gerust op dat de bewaarplicht straks echt voorbij is. GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren had al een initiatiefwetsvoorstel gemaakt en zal dat deze week nog indienen. Volgens haar gebruikt interim-minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie vertragingstactieken. “Ik hoopte dat met deze duidelijke uitspraak van de rechter de minister zou inzien dat hij niet langer al die gegevens mag opslaan. 

De SP heeft wel oren naar het initiatief van GroenLinks. SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen vindt dat altijd moet worden uitgegaan van het principe dat van onschuldige mensen bij voorbaat niets verzameld mag worden. “Doe je dat wel, dan is het eind zoek en kan je dat ook met andere gegevens doen.”

D66 wil een goede balans vinden tussen een effectieve opsporing en het garanderen van burgerrechten, stelt D66-Kamerlid Kees Verhoeven. De Tweede Kamer praat eind deze maand met Blok over de kwestie.

Alles bij de bron; AutomGids


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha