Op woensdag 18 februari diende om 11 uur in Den Haag het kort geding tegen de Nederlandse Staat om af te dwingen dat de Wet Bewaarplicht Telecommunicatie van 18 juli 2009 onmiddellijk buiten werking stelt.

Toelichting kort geding

Het gaat om de wet die internetproviders ertoe verplicht om van iedereen 6 maanden lang ALLE telefoon en e-mail gegevens te bewaren en alle gegevens over welke websites bezocht werden. Gegevens die, ook van mensen die nergens van verdacht worden en zonder dat daar een rechterlijk beval aan te pas komt, kunnen worden gebruikt door veiligheids- en opsporingsdiensten om iemands gedrag te controleren en risicoprofielen van de personen en groeperingen op te stellen. De wet is ingevoerd omdat dat ‘moest van Europa’. Die EU Dataretentie Richtlijn uit 2006 is evenwel op 8 april 2014 door EU Hof voor Justitie in Luxemburg ongeldig is verklaard, en daarmee is de grondslag voor de nationale Bewaarplicht wet vervallen.

Voor een volle zaal (veel ambtenaren, burgers, studenten en journalisten) kruisten Privacy First c.s. en de Staat vandaag de juridische degens; klik HIER voor het pleidooi van onze advocaten (pdf) en HIER voor de pleitnota van de landsadvocaat (pdf). De rechter luisterde aandachtig en stelde geen vragen. De datum van het vonnis is vooralsnog bepaald op woensdag 11 maart 2015.

Alles bij de bronnen; Vrijbit & PrivacyFirst


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha