De noodzaak om alle telefoon- en internetgegevens in Nederland te bewaren heeft het kabinet in een wetsvoorstel over het aanpassen van de bestaande bewaarplicht onvoldoende onderbouwd, zo stelt het College bescherming persoonsgegevens (CBP). De privacytoezichthouder adviseert dan ook om het voorstel niet in te dienen. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie had het CBP over het voorstel om advies gevraagd.

Volgens het CBP is het bewaren van de historische telefoon- en internetgegevens van bijna alle Nederlanders gedurende 6 tot 12 maanden een zeer ingrijpende maatregel waarvan de noodzaak onweerlegbaar moet worden aangetoond. De privacytoezichthouder constateert dat in het wetsvoorstel de onderbouwing van deze noodzaak tekortschiet. "De opsporingsautoriteiten hebben ruim 4,5 jaar ervaring opgedaan, maar het is kennelijk niet mogelijk gebleken een systematische onderbouwing te leveren van de noodzaak van deze bewaarplicht.", aldus het CBP.

...Vandaag is er een campagne tegen de bewaarplicht telecomgegevens van start gegaan, waarbij internetgebruikers eenvoudig hun internetprovider kunnen vragen om hiermee te stoppen. Volgens Stopdebewaarplicht.nu overtreden Nederlandse providers door het volgen van de bewaarplicht de Grondwet en worden de gedragsgegevens van abonnees veel te lang bewaard.

Via de website, die door vrijwilligers van het Privacy Café is opgezet, kunnen internetgebruikers hun provider kiezen, om vervolgens via Twitter, Facebook of een al opgestelde tekst de provider te vragen om met de bewaarplicht te stoppen.

Alles bij de bronnen; Security1 & Security2


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha