Geheel onverwachts kondigde de regering Cameron een spoedwet aan, om zogenaamd de bewaarplicht in lijn te krijgen met het vonnis van het EU-Hof, dat de richtlijn bewaarplicht ongeldig verklaarde wegens inbreuk op privacy van honderden miljoenen Europeanen. Krap een week later is het voorstel al in werking getreden als wet.

Ondanks plechtige beloftes is de wet feitelijk een uitbreiding, zodat Britse opsporingsdiensten ook buitenlandse bedrijven kunnen dwingen tot opslaan van metadata of moeten meewerken aan aftapoperaties. Bovendien is de definitie van telecommunicatiedienst opgerekt tot online diensten als webmail, en mogelijk ook chatapps en sociale netwerken. Parlementariƫrs zelf zij overigens uitgezonderd, zij krijgen 'extra waarborgen' voordat hun metadata kan worden opgevraagd of hun telefoon getapt.

In het Hogerhuis hadden een aantal Lords felle kritiek, vooral op de haast, maar werd de wet uiteindelijk zonder stemming aangenomen en enkele uren later koninklijke bevestiging, meldt GigaOm.

Alles bij de bron; WebWereld


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha