De Britse premier David Cameron wil een noodwet invoeren waardoor telecombedrijven gegevens over telefoongesprekken, sms-berichten en e-mails voor een periode van 12 maanden moeten bewaren, zodat inlichtingendiensten als GCHQ, MI5 en MI6 er toegang toe kunnen krijgen.

In april bepaalde het Hof van Justitie dat de opslag van telecomgegevens, zoals in 2006 werd vastgelegd, in strijd met de Europese grondrechten is. Volgens de Britse regering gaat het om een noodwet die de huidige regels voor de bewaarplicht laat bestaan en waar geen nieuwe verplichtingen aan toegevoegd zullen worden. De noodwet, die eind 2016 verloopt, moet er nu voor zorgen dat inlichtingendiensten toch toegang tot de telecomgegevens kunnen blijven houden.

Het is nog onduidelijk wat de uitspraak van het Europese Hof voor de Nederlandse bewaarplicht betekent. Het kabinet moet nog officieel op de uitspraak reageren, al heeft staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie wel al aangegeven dat de bewaarplicht wat hem betreft behouden blijft.

Alles bij de bron; Tweakers & Security


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha