Tegen alle verwachtingen in besloot het Europees hof dinsdagochtend dat Google mensen het recht vergeten te worden moet teruggeven. Google moet gevoelige informatie verwijderen uit de zoekresultaten als mensen daarom vragen. De uitspraak van het hof is een mijlpaal in de discussie om de rechten die mensen online hebben.

Het hof stelt in de uitspraak: “Wanneer na een zoekopdracht op de naam van een persoon de resultatenlijst een link weergeeft naar een webpagina die informatie over de betrokkene bevat, kan de betrokkene zich rechtstreeks tot de zoekmachine richten. Wanneer deze geen gevolg geeft aan het verzoek, kan de gedupeerde zich tot de bevoegde autoriteiten richten om de link van de resultatenlijst te laten verwijderen”. Dat is een overwinning voor de voorvechters van internetprivacy.

Google is niet alleen teleurgesteld maar ook 'zeer verbaasd' over de uitspraak  van het Europese hof. Die verschilt volgens Google dramatisch van de opinie van de advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie en de waarschuwingen en consequenties die hij schetste. Google bekijkt de komende maanden wat de praktische gevolgen van de uitspraak zijn.  

Alles bij de bronnen; HPdeTijd & Nieuws!


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha