Om terrorisme te helpen bestrijden, stelt de Spaanse overheid voor dat eigenaren van internetcafé’s de gegevens van hun gebruikers registreren. Deze regel staat in de zwaar bekritiseerde wet op burgerlijke veiligheid die in november vorig jaar werd goedgekeurd.

Een paar weken geleden oordeelde de hoogste Spaanse juridisch instantie (CGPJ) echter dat enkele regels indruisden tegen de grondwet. Ook het Spaanse agentschap voor persoonlijke gegevensbescherming was tegen de tekst en richt zich nu op artikel 24 van het wetsvoorstel over eigenaren van internetcafe’s en belwinkels. Het ID van de clienten zou geregistreerd moeten worden voordat deze toestemming krijgen om gebruik te maken van de internetdiensten. 

Wie zijn ID niet prijs wil geven, kan geen gebruik maken van internet of telefoon en de bedrijven die weigeren dit soort gegevens te registreren kunnen rekenen op boetes tot 30.000 euro. Een nog verdergaand voorstel om gebruikers van openbare Wi-Fi netwerken zich te laten identificeren werd al geschrapt na druk vanuit het Spaanse ministerie van Industrie, Energie en Toerisme. 

Alles bij de bron; InSpanje


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha