Terroristen begeven zich steeds meer in geheime fora op het 'jihadistische internet', zegt de AIVD. Het onzichtbare internet zou zelfs 550 keer zo groot zijn als het gewone, zichtbare internet. 

Op het zogenaamde 'invisible web' kunnen jihadisten vrijuit spreken. Dat is volgens de AIVD gevaarlijk, omdat er alleen gelijkgestemden op die fora zitten en er dus geen tegenspraak plaatsvindt. De AIVD schat dat er 25.000 jihadisten uit meer dan 100 landen actief zijn op de geheime fora. Materiaal van de geheime fora wordt volgens de AIVD ook opnieuw geplaatst op het openbare internet. Op die manier worden nieuwe 'rekruten' gelokt. 

Een belangrijke oorzaak daarvoor is volgens de veiligheidsdienst dat steeds meer mensen in het Midden-Oosten, en midden- en oost-Afrika toegang hebben tot het internet.  

Alles bij de bron; webwereld 

Update;

NRC Next meldt; AIVD baseert zich in internetstudie op twaalf jaar oude cijfers uit een studie van Berkeley University uit 2003. Een indirecte bronvermelding dus, naar een twaalf (!) jaar oud cijfer, in een rapport over internet. Nieuwe munitie voor wie twijfelt aan de IT-deskundigheid van onze overheid.

Hoe is het nu met het onzichtbare web? Wat is het precies? Is het te meten ? We gaan op onderzoek uit. Suggesties en vragen welkom in de comments! 

Alles bij de bron; nrcnext