Een groep van negen Amerikaanse en internationale organisaties zijn een rechtszaak begonnen tegen de Amerikaanse inlichtingendienst NSA tegen het omvangrijke en ongericht verzamelen van internetverkeer. Onder de deelnemende partijen bevinden zich onder meer Wikimedia Foundation (de stichting achter encyclopedie Wikipedia), mensenrechtenorganisaties Human Rights Watch en de Amerikaanse tak van Amnesty International. Ook juristenverenigingen en organisaties die strijden voor (online) burgerrechten zijn bij de rechtszaak betrokken.

De primaire inzet van de aanklacht is het waarborgen van de belangen van 500 miljoen mensen die maandelijks gebruik maken van Wikipedia en de redacteuren, die soms genoodzaakt zijn onderling te overleggen over politiek heikele kwesties die onderwerp zijn van een Wikipedia-lemma. Maar verderop in de tekst geven Wales en zijn co-auteur Lila Tretikov aan ook te hopen dat een uiteindelijke uitspraak van de rechter überhaupt een einde maakt aan massale screening van online informatie-uitwisseling.

“Privacy vormt het fundament van individuele vrijheid”, stellen Wikimedia-juristen Michelle Paulson en Geoff Brigham. De organisatie noemt privacy een universeel grondrecht dat de vrijheid van meningsuiting en samenscholing mogelijk maakt. “Als mensen over hun schouder moeten kijken voor ze iets opzoeken, twee keer nadenken voor ze aan controversiële artikelen meeschrijven of controleerbare maar onpopulaire informatie voor zich houden, zijn Wikimedia en de wereld de verliezers”

De aanklacht tegen de inlichtingendienst is ingediend bij het Amerikaanse ministerie van Justitie. Wikimedia zegt dat z'n aanklacht specifiek betrekking heeft op het scannen van de zogeheten upstream communicatie, vanuit de VS met partijen buiten de VS.

Alles bij de bronnen; VillaMedia & AutomGids