Met behulp van deep packet inspection (DPI) kunnen netwerkbeheerders het dataverkeer tussen twee punten inhoudelijk analyseren. Normaal gesproken ziet apparatuur van bijv. een internetprovider alleen het verzendende en ontvangende IP-adres en een poortnummer. Omdat veel applicaties en protocollen een eigen poort of reeks poorten hebben, is het op die manier vaak al mogelijk om applicaties te blokkeren.

Maar stel dat een provider communicatie van een bepaalde applicatie wil verhinderen, dan is deze oplossing niet altijd waterdicht. Een gebruiker kan een applicatie best via poort 80 laten lopen, de standaardpoort is voor webservers, en een netwerkbeheerder zal die poort niet blokkeren.
Met behulp van DPI is te achterhalen of het wel echt webverkeer is.

Dit is de vorm van deep packet inspection die KPN volgens Marco Visser gebruikt. De mobiele internetprovider gebruikt de techniek om exact te achterhalen welke applicatie een klant gebruikt. Zo ziet de provider het bijvoorbeeld als iemand WhatsApp of VoIP op zijn mobieltje gebruikt, ook als dat over een andere poort loopt dan de standaardpoort voor dat protocol.

Lees alles bij de bron: webwereld