Stel je voor: je staat op een heuvel, kijkt 1,36 kilometer verderop naar een fles en leest moeiteloos het etiket – zonder telescoop, zonder verrekijker, zelfs zonder camera. Met behulp van een geavanceerd laser-gebaseerd systeem zijn wetenschappers erin geslaagd om tekst van slechts drie millimeter groot haarscherp te reconstrueren vanaf een afstand van ongeveer 14 voetbalvelden.

Het nieuwe systeem – gebaseerd op een techniek genaamd active intensity interferometry – pakt het fundamenteel anders aan. Dit systeem kijkt naar de subtiele fluctuaties in de intensiteit van gereflecteerd licht. De onderzoekers stuurden acht infraroodlasers op een doelwit 1,36 kilometer verderop. Twee telescopen, op enige afstand van elkaar opgesteld, vingen het weerkaatste licht op.

Met behulp van slimme algoritmen analyseerden de onderzoekers vervolgens hoe de lichtintensiteit zich over tijd veranderde. Op basis daarvan konden ze verrassend gedetailleerde informatie over het oppervlak van het object reconstrueren – tot het niveau van millimetergrote letters.

De technische doorbraak roept ook vragen op over ethiek en privacy. Een systeem dat in staat is om kleine details – zoals millimetertekst – op meer dan een kilometer afstand zichtbaar te maken, kan immers ook worden ingezet voor surveillance of spionage. Denk aan het uitlezen van documenten, kentekens of zelfs beeldschermen zonder dat iemand zich daar bewust van is.

Hoewel het huidige systeem nog afhankelijk is van een zichtlijn en actieve laserbelichting, is het niet uitgesloten dat toekomstige versies mobieler, krachtiger en discreter worden. In handen van militaire of overheidsinstanties zou deze technologie kunnen uitgroeien tot een krachtig observatie-instrument, waarbij de grens tussen nuttige toepassingen en inbreuk op privacy dun wordt.

De onderzoekers zelf richten zich nu nog op wetenschappelijke toepassingen, maar de potentie van deze techniek gaat verder – en roept daarmee ook maatschappelijke vragen op. In een wereld waar observatie op afstand steeds belangrijker wordt, van beveiliging tot wetenschap, zou deze technologie wel eens een gamechanger kunnen zijn. En wie weet: misschien kunnen we straks van kilometers afstand een kenteken lezen, zonder ooit nog een zoomlens nodig te hebben.

Alles bij de bron; TW