Zojuist heeft de Tweede Kamer de nieuwe wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten vrijwel ongewijzigd aangenomen. Daarmee is deze dag een zwarte dag voor het recht op privacy geworden.

Bijna alle ingediende wetsverbeteringen werden verworpen, op enkele relevante amendementen en een belangrijke motie na:

- amendement nr. 13 (Verhoeven, D66) over de medewerkingsplicht bij ontsleuteling van communicatie: dit amendement regelt dat communicatiebedrijven nimmer verplicht zullen worden om hun encryptie te verzwakken of ‘achterdeurtjes’ in hun systemen in te bouwen.
- amendement nr. 31 (Voortman, GroenLinks) over ondersteuning aan buitenlandse veiligheidsdiensten: dit amendement bevestigt dat buitenlandse geheime diensten niet op eigen houtje communicatie mogen aftappen op Nederlands grondgebied.
- motie nr. 55 (Recourt, PvdA) over een zo gericht mogelijke inzet van bevoegdheden: door deze motie worden AIVD en MIVD verplicht om iedere ongerichte internettap (‘sleepnetbevoegdheid’) altijd zo gericht mogelijk in te zetten.

Privacy First betreurt het feit dat vrijwel alle andere amendementen (waaronder die ter algehele schrapping van de ‘sleepnetbevoegdheid’) door de Tweede Kamer nauwelijks serieus bediscussieerd zijn en vandaag rücksichtslos verworpen zijn en verwacht nu dat de Eerste Kamer het wetsvoorstel grondig zal behandelen en kritisch zal toetsen op rechtmatigheid en effectiviteit.

Privacy First verwacht dat die toetsing alsnog zal leiden tot verwerping van het wetsvoorstel. Mocht echter ook de Eerste Kamer binnenkort besluiten om het huidige wetsvoorstel goed te keuren, dan zal Privacy First dit bij de rechter aanvechten en het wetsvoorstel onrechtmatig laten verklaren wegens massale schending van het recht op privacy. De eerste oriënterende gesprekken tussen Privacy First en relevante advocatenkantoren zijn daartoe reeds gepland.

Bron; Persbericht PrivacyFirst