Topcriminelen W. H., D. K. en D. V. zijn jarenlang in openbare ruimten afgeluisterd. Dat meldt Nieuwsuur vandaag op basis van het strafdossier. "We kunnen onze grote broer, de staat, nu overal verwachten en dat is iets wat heel griezelig is", aldus de advocaat van V., Nico Meijering, tegen het programma.

Bij het afluisteren in openbare ruimten zijn waarschijnlijk op afstand inschakelbare microfoons gebruikt. Onder meer in een kantoorruimte van een exclusief horlogebedrijf in de Amsterdamse Diamantbeurs, waar de verdachten regelmatig hun plannen zouden hebben besproken, zou een microfoon hebben gehangen. Ook in een hotel en lunchroom in Hilversum zou opnameapparatuur zijn verstopt. 

Een oud-KLPD-rechercheur van de Dienst Speciale Recherchetoepassingen heeft laten weten dat op het moment dat een verdachte op zo'n openbare plek aanwezig was, de microfoon werd aangezet. Continu opnemen zou juridisch lastig zijn, want dan zou ook communicatie van anderen worden opgenomen en dat zou niet wenselijk zijn.

Alles bij de bron; NRC [Thnx-2-Niek]