Een adviespanel van de Amerikaanse overheid wil dat er een einde komt aan de massale opslag van telefoongegevens door de NSA. Ook moeten alle eerder opgeslagen telefoongegevens van Amerikaanse burgers worden verwijderd. Dat blijkt uit een rapport van het Privacy and Civil Liberties Oversight Board. 

Het advies gaat verder dan de aanbevelingen van een ander expertpanel, dat Obama in december vorig jaar adviseerde om de opslag van telefoongegevens te beperken en onder strenger toezicht te stellen. 

De toezichthouder noemt het op grote schaal verzamelen van metadata ven telefoontjes illegaal en stelt dat het stopgezet moet worden. "Er is geen wettelijke basis en het heeft serieuze gevolgen voor de privacy en burgerlijke vrijheden", aldus de organisatie. Bovendien zou het massaal aftappen van telefoontjes en internetverkeer door de Amerikaanse geheime dienst NSA slechts zeer beperkt nut hebben. De VS zegt dat er aanslagen mee worden voorkomen, maar het nut werd in een eerder rapport ook al in twijfel getrokken.

Het adviesrapport bevat nog elf andere aanbevelingen over het surveillancebeleid, die voor meer overheidstransparantie en meer bescherming van privacy en burgerlijke vrijheden moeten zorgen.

Alles bij de bronnen: Security & NU