De Amerikaanse inlichtingendienst NSA is in staat om de meest belangrijke beveiligingsprotocollen te kraken of is zeer binnenkort in staat dat te doen. De geheime dienst voert man in the middle-aanvallen uit waarbij communicatie wordt ontsleuteld. Om dit te bereiken wordt aangestuurd om de standaarden actief te verzwakken.

De NSA-afdeling kraakt onder meer verbindingen over het zogeheten point-to-point-tunneling-protocol zonder al te veel moeite. Dat maakten journalisten Laura Poitras en Jacob Appelbaum bekend op de CCC-beveiligingsconferentie in Hamburg, op basis van documenten van Edward Snowden. 

Volgens de journalisten gaat het om een project waarbij vpn-verbindingen op grote schaal worden onderschept en de gegevens worden ontsleuteld. Vervolgens worden de gegevens weer geïnjecteerd in de verbinding tussen de server en de gebruiker, zodat beide niets merken van de tussenkomst van de geheime dienst. 

Uit de documenten die zijn vrijgegeven blijkt niet alleen dat waar de NSA wel in slaagt, maar ook waar de geheime dienst moeite mee heeft. "Er is ook goed nieuws: pgp en otr zijn veilig", aldus Jacob Appelbaum tijdens zijn toespraak op de CCC-conferentie. Otr is een protocol waarmee gebruikers versleuteld kunnen chatten; met pgp kunnen gebruikers versleuteld e-mailen. 

De meeste moeite lijkt de NSA te hebben met mensen die meerdere technieken gebruiken om hun sporen te wissen. Zo gebruikte één persoon die door de NSA werd gevolgd een combinatie van Tor, een andere anonimiseringsdienst, het chatsysteem cspace en het voip-protocol zrtp. Dat laatste protocol wordt onder meer gebruikt in de RedPhone, een veilige telefoon. De betreffende persoon was door de NSA niet tot bijna niet te volgen. 

Uit de documenten blijkt tot slot dat de NSA personeel stuurt naar bijeenkomsten van de Internet Engineering Task Force, dat internetstandaarden ontwikkelt, om gesprekken over cryptografische standaarden te beïnvloeden. De geheime dienst beschouwt versleuteling overduidelijk als een bedreiging, zo blijkt uit documenten.

Alles bij de bronnen; Tweakers & NU [thnx-2-Niek]