Edward Snowden heeft samen met een bekende hacker een tool bedacht die telefoons tegen digitale surveillance moet beschermen. Volgens Snowden en Andrew 'bunnie' Huang, zijn smartphones essentieel voor journalisten, maar zijn ze ook het perfecte trackingapparaat. De signalen die een telefoon uitzendt kunnen de locatie van de journalist namelijk verklappen.

Snowden en Huang zochten daarom naar verschillende tools die journalisten laten weten wanneer een telefoon in vliegtuigmodus toch hun locatie verraadt. Het doel was dan ook het ontwikkelen van tools die de status van de radio's in het toestel kunnen onderzoeken en losstaan van de hardware van de telefoon.

Het gaat om een klein apparaatje inclusief scherm dat de gebruiker statusinformatie kan geven en aan de telefoon kan worden vastgekoppeld, net als een extra batterij. Zo kan het scherm informatie geven over het laatste moment dat er verkeer op de radiobus is gedetecteerd. Verder zal het systeem een alarmgeluid kunnen afspelen als er toch radioactiviteit wordt waargenomen. 

De tool zelf bestaat nog niet, maar het komende jaar hopen Snowden en Huang een prototype te ontwikkelen. Als het prototype succesvol blijkt zal de Freedom of Press Stichting het geld zoeken om het product naar de markt te brengen. In eerste instantie richten Snowden en Huang zich op de iPhone 6, aangezien veel journalisten dit toestel gebruiken, maar de oplossing zou in principe voor elk model kunnen werken.

Alles bij de bron; Security