Een omstreden Brits wetsvoorstel bedreigt privacy en de vrijheid van meningsuiting, zo stellen Meredith Whittaker, 'president' van chatapp Signalen en het hoofd van WhatsApp-berichtendienst Will Cathcart.

Het gaat om de Online Safety Bill. Het wetsvoorstel kwam eerder door experts en burgerrechtenbewegingen onder vuur te liggen omdat die encryptie zou ondermijnen en een bedreiging voor de vrijheid van meningsuiting zou vormen.

Vervolgens kwam de Britse regering met een aangepast wetsvoorstel. Dat zou volgens de beleidsmakers end-to-end encryptie niet verbieden. Critici stellen dat de wetgeving platforms en diensten kan verplichten om de content van hun gebruikers te controleren. Onlangs liet Whittaker al weten dat Signal het Verenigd Koninkrijk verlaat als de wet wordt aangenomen.

"In zijn totaliteit is de Online Safety Bill een verzameling van zinnige voorstellen die naast gevaarlijke "spionageclausules" worden geplaatst, en vage "zorgplicht" bepalingen die providers verantwoordelijk maken voor het controleren van de content van elk bericht dat door gebruikers wordt verstuurd", aldus Whittaker. Op de vraag hoe een dergelijk wetsvoorstel zo ver kan komen wijst de Signal-president naar de emotie van het probleem, kindermisbruik, dat het voorstel claimt te verhelpen.

"Net als in Iran zullen we er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de mensen in het VK toegang tot Signal en privécommunicatie hebben. Maar we zullen niet de privacy- en veiligheidsbeloftes ondermijnen of compromitteren die we aan mensen in het VK en iedereen over de hele wereld geven", besluit de Signal-president haar pleidooi.

De zorgen van Cathcart zijn dat het wetsvoorstel vereist dat bedrijven "geaccrediteerde technologie" gebruiken om inhoud over kindermisbruik te identificeren die openbaar en privé op hun platforms wordt verzonden. Cathcart beweert dat deze technologie gewoon niet bestaat, wat betekent dat de enige manier om aan de wet te voldoen, zou zijn om end-to-end encryptie te breken.

Alles bij de bronnen; Security & Gamereactor