De Duitse inlichtingendienst BND heeft de samenwerking met de Amerikaanse NSA grotendeels opgeschort. Dat melden diverse Duitse media. De BND zou niet langer gegevens over het internetverkeer, die bij een afluisterstation in Beieren werden verzameld, doorspelen aan de NSA. Vanuit Bad Aibling werden behalve terreurverdachten ook Europese, Franse en Oostenrijkse topambtenaren in de gaten gehouden. Verder zou sprake zijn geweest van bedrijfsspionage, onder meer bij Airbus en Eurocopter. Airbus en Oostenrijk hebben justitie ingeschakeld. 

Sinds maandag geeft het afluisterstation van de Duitse geheime dienst in Bad Aibling geen internetdata meer door aan de Amerikanen; alleen informatie over gefaxte documenten en telefoongesprekken worden nog doorgegeven. De reden dat er nog wel faxen en telefoongesprekken worden doorgegeven, is dat de NSA voor dergelijke taps moet aangeven waarom ze moeten worden geplaatst. Bij de internetdata is dat tot nu toe niet het geval. 

De BND zou in overleg met het bureau van bondskanselier Angela Merkel van de Amerikanen hebben geëist dat de NSA de Duitse collega's zou melden waarom hij informatie over het internetverkeer van een persoon of instelling wilde hebben. De NSA zou daarop hebben laten weten dat dat in zo korte tijd nauwelijks mogelijk is  waarop de doorgifte van internetdata stopte.

Alles bij de bronnen; VillaMedia, Zaman & Tweakers