'De privacy in de nieuwe ‘afluisterwet’ is beter gewaarborgd dan in oudere wetgeving.’ Dat zegt Ronald Prins, cyber security expert en directeur van Fox IT, een Nederlands bedrijf op het gebied van computer- en netwerkbeveiliging.

Prins reageert op de tekst van de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, die openbaar is gemaakt door de Volkskrant. In de tekst staat dat geheime diensten in Nederland ook onschuldige burgers mogen hacken, als ze op die manier bij hun doelwitten kunnen komen.

Als de diensten in het verleden informatie wilden aftappen, dan was een telefoonnummer van de verdachte voldoende. ‘Dankzij deze wet kan straks ook onze communicatie die via internet loopt, getapt worden’, legt Prins uit. De veiligheidskleppen in dit systeem zijn volgens de cyber security expert beter dan in het verleden. ‘En dus is ook de privacy beter gewaarborgd.’

Ton Siedsma van burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom is het daar niet mee eens. ‘Niet alleen informatie van verdachte personen, maar ook onschuldige burgers mogen volgens het wetsvoorstel straks door de filter worden gehaald’, aldus Siedsma. ‘Daarmee vervaagt de grens tussen verdachten en onschuldige burgers die niets misdaan hebben.’ Volgens Siedsma is de inbreuk op de privacy zo groot dat waarborgen geen nut hebben.

Volgens Pieter Cobelens, voormalig directeur van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD), gaat de wet niet ver genoeg. ‘Dat een aantal rechters vooraf toestemming moeten geven voor een tap, dat vind ik één van de domste dingen die in die wet staan’, reageert Cobelens. Volgens de oud-directeur vertraagt een dergelijke veiligheidsmaatregel de besluitvorming.

Luister of kijk het hele fragment bij de bron terug; NPO-Radio1