Vertrekkend AIVD-directeur Rob Bertholee vindt veiligheid belangrijker dan privacy, zo heeft hij in een interview met het Radio 1-programma Dit is de Dag laten weten.

Bertholee merkt op dat in de afgelopen jaren de digitale ruimte een steeds belangrijkere plek in ons leven is gaan innemen en we daardoor ook kwetsbaarder worden. De AIVD-directeur blikt in het interview ook terug op de zorgen over de sleepwet en het referendum hierover.

Op de vraag of het belang van de samenleving veiligheid is en het belang van de burger privacy antwoordt de AIVD-directeur dat het belang van de Nederlandse samenleving verder gaat dan alleen veiligheid en er ook privacy-aspecten aan zitten. In het verleden heeft Bertholee gesteld dat veiligheid voor hem persoonlijk belangrijker is dan privacy en dat is nog steeds zo. "Je zou kunnen zeggen dat een aanslag een enorme inbreuk op je privacy is. Zo zou je dat ook kunnen noemen."

Bertholee vertelde verder dat hij de zorgen begrijpt die mensen over de bevoegdheden van inlichtingendiensten hebben, maar dat die door de nieuwe wet goed zijn ingekaderd en mensen vertrouwen in de wet moeten hebben. De AIVD-directeur ging ook in op het wantrouwen tegenover de inlichtingendiensten "De geheime dienst is er niet om een schimmig regime in het zadel te houden", laat Bertholee weten.

Alles bij de bron; Security