Hoe wisten rechercheurs dit voorjaar bij welk rijtjeshuis in Almere ze moesten aankloppen om de buit van een diamantroof terug te vinden? En vooral: hoe wisten ze dat al binnen een etmaal? Het antwoord: via de IMSI-catcher. IMSI staat voor International Mobile Subscriber Identity.

Dat apparaat vangt signalen van mobiele telefoons in de omgeving op en inventariseert de gegevens van elke simkaart en elk toestel. Gesprekken kunnen ermee worden afgeluisterd – de beller merkt hier niets van – en de locatie van het toestel kan worden vastgesteld.

Het apparaat wordt al jaren gebruikt, erkent de politie. ‘Het is voor ons een interessant middel, maar verder ga ik daar niks over zeggen’, zegt een woordvoerder. Of de catcher in deze zaak terecht is gebruikt, laat hij aan de rechter over.

In IT-vakbladen en op websites voor hackers of privacybeschermers wordt al jaren geschreven over IMSI-catchers. Die worden door verschillende fabrikanten aangeboden en ze worden steeds kleiner en beter. In feite doet het apparaat zich voor als een plaatselijke steunzender waar alle gsm’s hun signalen naartoe sturen.

Lees verder...