Het hoofd van de Franse binnenlandse veiligheidsdienst DCRI, moet zich verantwoorden voor de beschuldiging dat hij journalisten van dagblad Le Monde heeft laten bespioneren. Tegen hem is een aanklacht geformuleerd wegens schending van briefgeheim en het onwettig verkrijgen van informatie.

Le Monde deed zelf onderzoek en concludeerde dat mensen rond president Sarkozy de DCRI instructies hebben gegeven de bron van een Le Monde-journalist te achterhalen. Het bureau van Sarkozy ontkent de beschuldigingen. Ook Squarcini is niet van plan bij DCRI te vertrekken.

Bron; villamedia (Thnx-2-Dick)

Aanvulling uit het NRC 

De affaire begon vorig jaar rond deze tijd, na enkele opvallende diefstallen van laptops van journalisten. Bij een journalist van Le Monde die over de Bettencourt-zaak berichtte werd in oktober 2010 thuis ingebroken. Daarna werden twee computers ontvreemd op de redactie van Médiapart, een nieuwssite die de affaire-Bettencourt vorige zomer aan het licht bracht, en één op de redactie van weekblad Le Point.

Le Monde beschuldigt Sarkozy ervan de DCRI opdracht te hebben gegeven te achterhalen welke bronnen journalisten raadpleegden. Hij zou zo het lek in het schandaal rond Liliane Bettencourt, erfgename van L’Oréal en de rijkste vrouw van Europa, willen traceren.

Alles bij de bron; NRC (Thnx-2-Niek)